one page website templates

"Mindig lehetetlennek tűnik, mielőtt megcsinálod."
Nelson Mandela

Jambo rafiki! Habari gani?
Egy magyar kerékpártervező afrikai küldetése

Papp Zoltán vagyok, a Cargobike for Africa jótékony projekt gazdája. Célom egy speciálisan afrikai viszonyokra tervezett teherbicikli elterjesztése a kontinens lehető legtöbb országában. Segítségemmel a helyi szakemberek saját kezűleg fogják gyártani a bicikliket, mert a konstrukció alkalmas arra, hogy akár kezdetleges technológiával és az általam biztosított rövid képzés elvégzésével is el lehessen készíteni. Így nem csak a végfelhasználók életét segíti, hanem a kisvállalkozói szférát is támogatja, megkönnyítve ezáltal sok afrikai család boldogulását lakhelyén.

Kezdjük a legelején!
Már gyerekkorom óta szeretek barkácsolni, fúrni-faragni, és bár időközben gépészmérnöki végzettséget és tapasztalatot szereztem, azóta is lehetőleg saját kezűleg valósítom meg ötleteimet. Már tizenévesen is kerékpár utánfutót készítettem magamnak, jelenleg pedig saját vállalkozás keretében tervezek teherbicikliket és hasonló egyedi járműveket


Ezenkívül szintén régóta lelkesedem Afrikáért - Tarzan könyvek, Elza és kölykei sorozat, vadásztörténetek és útleírások olvasásával telt gyerekkorom -, manapság pedig már az afrikai kultúra és gazdaság területén is folyamatosan képzem magam

Mobirise
Mobirise

Az alapötlet

2015-ben egy német alapítvány megbízásából kezdtem el dolgozni olyan teherbicikli konstrukció tervezésén, mellyel megkönnyíthetjük a mindennapos víz- és áruszállítási gondokat a szegényebb emberek számára, ugyanakkor egyszerűségénél fogva helyben elkészíthető.
A német partner időközben kiszállt a projektből, de mivel ez a kedvenc területeim szerencsés ötvözése, nem hagyott nyugodni az ötlet, saját kezembe vettem az irányítást.

2017-es tanzániai utam pedig csak megerősítette lelkesedésemet és hitemet, hogy nekem dolgom van Afrikában, és ügyemmel képes vagyok segíteni az ott élő embereket.

Az elmúlt évek fejlesztőmunkája során több koncepció és prototípus is készült, hogy a teherbicikli megfeleljen a szükséges műszaki követelményeknek.
A konstrukció főbb jellemzői:
- egyszerű kialakítás (kevés mozgó alkatrész)
- helyben, olcsón gyártható (ideálisan hagyományos kerékpár átalakításával)
- könnyen másolható, moduláris kialakítás
- 6×25 liter vagy ~150 kg szállítására alkalmas
- súlyelosztás három keréken
- alkalmas nem sík terepre is
- merev, stabil szerkezet miatt könnyen tolható/ húzható emelkedőn
- alacsony súlypont miatt biztonságosan mozgatható lejtőn

A fejlesztési fázis 2017-ben lezárult, így most már a konkrét bevezetésen dolgozom. Következő lépésként próbaprojekt valósul meg, mely során helyi vállakozókkal közösen készítünk el teherbicikliket és teszteljük azokat használat közben. Ennek első állomása Tanzániában volt 2019. február 2-19. között, Namangában az Afrikaért Alapítvány és helyi partnerük a Green Eden Children's Organisation támogatásával mintadarabot építettünk, majd ezt követően Arushában és Dar es Salaamban találkoztam nonprofit szervezetekkel.
A tapasztalatok alapján megválaszolható pár még nyitott kérdés és a hosszú távú terveket pontosítani lehetett.
A végső cél: szervezett keretek között elérhetővé tenni a képzést és a gyártástámogatást ill. segíteni a kész termék forgalmazását Afrika minden olyan régiójában, ahol a teherbicikli hasznos segítség lehet a mindennapi életben, ezáltal segítve az emberek boldogulását szülőhelyükön.
A következő, 2019 végéig megvalósítandó utam célja már műhelyépítés és egy hónapos próbagyártás helyi partnerekkel együttműködve.

Remélem, az ötlet egyedisége és kreativitása elnyerte tetszésedet és Te is szeretnéd, hogy egy magyar tervező nyomot hagyhasson Afrikában. Támogatásoddal, ami akár egy like vagy megosztás is lehet, hozzájárulsz küldetésemhez. A projektet saját forrásból finanszírozom, ezért szükségem van azoknak a segítségére, akik hisznek bennem, a „vállalkozásomban” és - akár jelképes összeggel - anyagilag is támogatni tudnak. Én minden képességemet és lelkesedésemet arra fogom fordítani, hogy ezt a segítséget megsokszorozzam!
Ha segítenél, kérlek az alábbi számlaszámra utalj:
OTP Bank 11773377-21638260, Papp Zoltán 
Adómentes céges támogatásra is van lehetőség, támogató partnerem, az Afrikáért Alapítvány tud a kifizetésről igazolást adni.
További információk -->

Hálásan köszönöm a segítséged!

Papp Zoltán

Mobirise
Mobirise

Személyes megjegyzés
A Cargobike for Africa projektet életem nagy feladatának tekintem, eltökélt vagyok a megvalósítást illetően.
EZ AZ ÉN UTAM.
Ez a felismerés és érzés ihlette a tanzániai felvételeimből összeállított videót, melyet a képre kattintva tekinthetsz meg.

KAPCSOLATI ŰRLAP

Bármilyen kérdést, ötletet vagy akár kritikai észrevételt szívesen fogadok, köszönöm, ha rám szánod az idődet! :) 

Address

Hungary
H-9228 Halászi
Petőfi S. u. 69.

Contacts

Email: mafundi@40tour.hu
Phone: +36 30/418 7451